Spanyol kultúra, életstílus és a flamenco művészet

Spanyol kultúra, életstílus és a flamenco művészet

A HÉTEN ÜNNEPELJÜK A FLAMENCO VILÁGNAPJA. 12 éve már annak, hogy az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

2022. november 16. - Inhof Katalin

lakati-228-2-kicsi-2.jpg

Miért ünneplik a Nemzetközi Flamenco Napot november 16-án?

A történet, hogy november 16-át miért nevezték el nemzetközi flamenco napnak, 2010-ből származik, amikor a kenyai Nairobi városában az UNESCO a Junta de Andalucía javaslatára, Murcia, Extremadura és az ország támogatásával a flamencót a Világörökség részévé nyilvánította. a spanyol központi kormányzat.

A november 16-i dátum ekkor ennek a kiáltványnak felel meg. Mivel az UNESCO a flamenco művészetét a világörökség részeként tekintette, ez volt az a nap, amikor ezt a napot nemzetközi flamenco napnak is nyilvánították, amely nap tele van különféle eseményekkel, amelyek a flamenco népszerűsítéséhez kapcsolódnak, de nem csak Andalúziában, hanem egész Spanyolországban. és a világban is.

Egyik célom közé tartozik, hogy e Dél-Spanyolországból, Andalúziából származó műfajt, Magyarországon elterjesszem minél szélesebb körben.
25 év tapasztalattal, rendezvények és fesztiválok megszervezésével szép eredményeket értem el, de a legutóbbi fellépésemen is még sokan megkérdezték tőlem a következőt. Más latin táncokat is táncolsz? Tanítasz salsát is?

Napokig tudnék a flamencóról beszélni, de nem ér annyit, mint egy dal meghallgatása vagy egy előadás hatása. Elutazni Andalúziába nem tud mindenki, de amikor ide hozunk egy szeletet belőle, akkor a magyar embert is magával ragadja annak a temperamentumos érzésvilága. Erről jut szembe. Ezen e fellépésen egy nagyon kedves úriember odajött hozzám szintén, aki előző blogbejegyzésemet is olvasta. Említette, hogy Sevillába készülnek és ajánljak pár olyan helyet, ahol autentikus flamencót lehet látni. Tartozom neki. A következő blogomban felsorolok olyan helyeket, ahova érdemes ellátogatni.

Nekem a 25 év, 22000 óra tanulás és 18.000 óra tanítás kielégítette tudásvágyamat. Hisz annak érdekében, hogy minél hitelesebb legyek, szükségesnek éreztem a kétlaki élet kialakítását, hogy az autentikus környezetben éljek, hogy ne csak értsem, de érezzem is az andalúz kultúra emberének életérzését és életfilozófiáját. Azt a tengeri sós, jázmin és azar (narancsvirág) illatú levegőt szívjam magamba, azt az olívaolajban gazdag gasztronómiát élvezzem, amit az andalúz emberek.

20180623_135112.jpg

20180623_133940.jpg
Táncos-koreográfusként, több mint 600 fellépésen és fesztiválon mutatkoztam be saját nemzetközi és táncszínházi társulatom előadásaival vagy meghívott vendégművészként.
Legemlékezetesebb fellépésem, amikor Budapesten betudtam mutatni előadásomat a Spanyol Nagykövetség támogatásával. A legnagyobb élményt az adta nekem, ahogy összefésültem az andalúz zenészeimet és táncosomat, a magyar zenészekkel és a tanítványaimmal. Legemlékezetesebb koreográfiám a „Tangos de La Calle Féria”:

De mit ad maga a tánc?

Tánc közben az izmaid és görcseid oldásával lelazult állapotba kerülve új felfedezéseket tapasztalhatsz meg. A flamenco műfajt ehhez segítségül hívva, érzéseid felébresztésével, annak irányt mutatva megélheted az igazi kapcsolódás önmagaddal, teret engedve új megéléseket, mélységeket tapasztalhatsz meg.

Flamenco táncoktatóként pedig tapasztalatomat, közel 1000 workshop, rendszeres tanfolyamok és táborok alkalmával gyűjtöttem össze, több mint 500 tanítvánnyal a hátam mögött, a legnagyobb dolognak azt tartom, hogy a flamenco tánc segítségével a nővé válás göröngyös útján segítem végig a nőket. Olyan eszközt adott a kezembe, amivel segíthetem a nőket abban, hogy rátaláljanak a bennük rejlő nőre. Van szerencsém végigkísérni a nők életét onnantól kezdve, hogy felfedezi a benne rejlő nőt, kibontakoztatja, majd miután anyává válik újra visszatér hozzám, hogy felélessze azt a lángot, és visszataláljon a benne rejlő istennőre/nőre. Kurzusaimon és tanfolyamomon több lehetőség is van a tanulásra. https://inhofkatalin.hu/

res_1529791140818.jpg

Flamenco ritmusvilága

A Flamenco ritmusvilágát nem volt olyan egyszerű elsajátítani az elején, de sokat hozzátett az, hogy a legtöbb buliban előkerült a gitár. Gitárjátékot mindenki tapssal kísér, így sokat hallottam és próbálgattam, amíg egyszer csak össze állt a kép legegyszerűbben a következő képen tudnám elmagyarázni.

A flamencón belül több féle műfajt különböztetünk meg, ezeket palo-nak nevezzük.
A Compás magyarul időjel a klasszikus zeneelméletben, ami meghatározza a különböző műfajok, palo-k ritmikusának ciklusát. Ez teszi nagyon egyedivé a táncot és a zenét is.

A Compás-t ritmusnak is szoktuk fordítani, de sokkal pontosabb értelmezést igényel, mint bármely más nyugati zenei stílus.

A compás-t betartja, de mozgásteret enged az érzelmeknek az énekes, a gitáros olyan egyedi technikákat használ, mint a pengetés „rasgueado”, ha a húrokat lefogja, akkor csak ritmust játszik „palo seco”. Nagyon fontos szerepe van a tapsnak „palmas”, a táncos nemcsak kopogásával „zapateado”, hanem mozdulatait is meghatározza a compás-t.

A flamenco három alapvető számlálást vagy mértéket használ: Bináris, Ternáris és egy tizenkét ütemű ciklus, amely egyedülálló a flamencóban.

1.jpg
Ritmusok a 2-ben: 4 / 4.
Ezeket a mérőket olyan palo-ban használják, mint pl. a tangos, tientos, cigány rumba.

Ritmusok a 3-ban:
Ezek jellemzőek a fandango-ra és sevillanas-ra.

A flamencóban a legelterjedtebb a 12 ütemes ciklus, amelyet a különböző palo-kat az ütemek hangsúlyossága különböztet meg. A 12 ütemű ritmusoknak három típusa van, amelyek elrendezésükben vagy hangsúlyozások használatában különböznek: soleá, seguiriya és bulería.

Kétlaki életvitelem során, rengeteg élményt gyűjtött össze, így emlékezek az egyik fontos állomásra: „Neked spanyol vér csorog az ereidben!” Ezt a cikket a kulturtapas oldalán olvadhatod. https://kulturtapas.hu

Fotók:saját forrás, művészi fotó :Kőszegi Zsolt

Ha van kérdésed vagy érdekel egy téma, írd meg hozzászólásban.

Abrazo fuerte,

Kati

res_1500293960314.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inhofkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr8317979206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása